Salina Praid – Harghita

Suntem de ceva zile, in cel mai minunat loc cu putinta!

Am ales aceasta zona a tarii, in primul rand datorita Salinei si mai apoi am descoperit ca oamenii care locuiesc in aceasta oaza sunt minunati, pana la fara cuvinte.

Din Odorheiul Secuiesc unde suntem cazati, cu masina sunt 33 de km pana aici in Praid si drumul este mirific, placut si linistit. Aproximativ 40 de minute, in functie de trafic si conditiile meteo si Salina se afla amplasata cumva in Praid, nu este izolata cum este cea din Turda!

Biletul de intrare costa 22 lei de persoana, iar copii  pana la 3 ani au intrarea gratuita! Se intra cu un autobuz modest din jumatate in jumatate de ora, fix. Se merge cu autobuzul cateva minute, sub 5 minute, zic eu si ne lasa undeva unde se coboara pe niste trepte din lemn la subteran. Pentru noi a fost si mai dificil, pentru ca am avut si carutul pentru fetita cea mica si sotul a facut mult triceps, dar am ajuns intr-un final!

Dupe ce coborati treptele, in fata ochilor va aparea Salina in toata splendoarea ei si minunea pe care omul a putut sa o construiasca aici.  Va puteti relaxa in timp ce primiti sanatate pentru tot corpul prin aerosoli, cu urmatoarele:

-Crama amenajata aici cu vinuri alese;

- Bar, unde puteti servi de la ciocolata calda (delicioasa de altfel), pana la cafea si ceaiuri felurite, dulciuri pentru toata lumea si servire fara cusur. Am intrebat-o pe una dintre doamnele de la bar, cum e sa lucreze si in acelasi timp sa aiba si sanatatea pe paine. Mi-a raspuns ca e locul ideal de munca, chit ca ce e prea mult strica, dupa cum mi-a explicat ea (asa sa fie oare???);

- Un magazin cu suveniruri, mare majoritate fiind formata din obiecte din/cu sare si jucarii pentru copii (de la ponei roz pana la printese-sirene);

- O bisericuta amenajata atat de frumos, totul din lemn si cu mult bun gust….intri si nu ai cum sa nu plangi si toate simturile iti spun ca esti intradevar unde trebuie (frumos sculptata, o sa vedeti si scena nasterii lui Iisus);

- Un loc special amenajat pentru schimbat bebelusii, alaptat sau pentru hranirea acestora;

- Un birou de informatii;

- Belvedere;

- Muzeu;

- Cinematograf 3D cu filme Disney si nu numai, 10 lei de persoana si aveti afisat si ora de vizonare (noi astia cu copilasi micuti, nu putem viziona mai nimic, ca nu stau intr-un singur loc, neam);

- Deasupra de magazinul de suveniruri, gasiti amenajat si un loc de recreatie si creatie pentru copilasi, unde acestia pot picta diverse personaje din ipsos cu vopsea ( 7 lei), sau puteti alege sa desenati printese disney sau alte personaje pe foaie cartonata cu lipici si sare colorata la 10 lei.

- E si internet, ca de asta si reusesc sa va scriu si bancute special amenajate cu prize pe peretii plini de sare si cuiere pentru haine (temperatura nu cred ca depaseste 10 grade, dar este un climat constant si nu simtiti o trecere brusca de la cald la rece);

- Si acum vine parte interesanta: spatiile de joaca pentru copii sunt o gramada, majoritatea din lemn, de la caluti si dinozauri, pana la leagane individuale sau mai mari pentru familii sau mai multe persoane, topogane, trenulete din lemn, un spatiu de joaca extra/super/fenomenal, unde fetita noastra cea mare si tatal ei s-au simtit foarte bine (costa 10 lei 20 de minute, dar nu te scoate nimeni afara, ci esti cronometrat cu un dispozitiv tip cip si la iesire, iti arata cat timp ai stat si atata platesti).

Aici e Raiul cu sanatate gratis si e plin de copilasi care daca nu sunt la locurile de joaca, sunt la joaca cu paletele de badminton, cu mingi, cu trotinete, biciclete, role, etc……locul de joaca special, unde iti poti tine copilul sub control, fara sa iti fie frica ca iese in strada, socializeaza cu alti copilasi si cel mai important, este ca aerosolii ii imbunatatesc stare de bine a organismului (fetele mele au fost toata iarna bolnave si sper sa fie mai bine de acum, si sa venim cat mai des aici).

In afara de tot ceea ce am descris, aveti aici si aventura nu, asa sa va simtit ca si in unul din romanele mele perferate: TUNELE?!!!

CLUB AVENTURA, asa se numeste unicul parc de aventura subteran din Romania. Si aici va puteti descarca energiile si nervii si viata, catarandu-va pe sfori, traseu cu tiroliana, excaladari de pereti si picioare in foarfeca mai tot timpul, broboane de transpiratie, tipete de frica sau de fericire din toti rarunchii, dar la finish, va garantez ca primele minute o sa spuneti ca mai vreti……si peste vreo 3o de minute, o sa fie jale cu toti muschii vostri. Sotul meu a fost: distrus de dureri dar fericit si s-a simtit ca in Captain America sau ca un supererou. Mie una mi-a trecut repede pofta de excaladat……sunt cam fricoasa acum cand am fetele!!!!

Si acestea fiind spuse, urmeaza urcusul spre suprafata si placerea extraordinara pe care am simtit-o aici….promisiunea este sa ne intoarcem de cateva ori pe an!!!!

Cu drag….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>